logo Szczenięta.pl - kochamy psy i szczenięta

Ostatnio na Forum

Czy znasz odpowiedź?
Miłośnik Psów
przez dankamo
03.04.2012 10:57:53

Zobacz co napisali

Przyjście na świat dziecka to wielkie wydarzenie w skali całej rodziny. Zmiana stylu życia domowników wobec tego wspaniałego wydarzenia jest nieunikniona. Wobec tego mamy szukają informacji, porad jak maja się zachować, co mają zrobić w różnych nowych dla nich życiowych sytuacjach. Porady są czerpane z rozmów z bliskimi, konsultacji lekarskich, poradników, pism, telewizji, radia, Internetu i innych źródeł. Pomimo tak szerokich możliwości dokształcenia się, znalezienie się w nowej sytuacji dla wielu rodziców nie jest proste i wymaga sporo wysiłku.
Wyobraźmy sobie sytuację, że rodzice niemający doświadczenia zostają odcięci od wszelkich źródeł pomocy i od informacji, zostają zdani sami na siebie. Nie dostają porad udzielanych mamie już w szpitalu, nie mają wsparcia rodziny, wreszcie kontaktu i możliwości pozyskania wiedzy skądinąd. Już pierwszego dnia ogrom nowych sytuacji, w których nie umieliby się odpowiednio zachować spowodowałby u nich bardzo wysoki poziom stresu, nie mówiąc już o skutkach, jakie taka sytuacja przyniosłaby dla malucha.
Więcej …

Nowe komentarze

źródło RSS dla komentarzy
Witaj na Forum o psach, gdzie Szczenięta są w centrum uwagi.

Mike
Administrator
Informacja o Użytkowniku

Uczymy szczenię czystości, ale jak?

Nasz nowy domownik, gdy przybywa wnosi wiele radości i szczęścia, lecz również pojawiają się nowe obowiązki. Szczenię, gdy czuje potrzebę załatwienia się robi to tam, gdzie się obecnie znajduje. Czasami trafi na gładką powierzchnie – uff... neutral, ale czasami trafi na dywan lub inne trudne do doczyszczenia miejsca – whaa... yikes
Nasza w tym rola i my na tym najbardziej „skorzystamy” wink , aby szczenię jak najszybciej nauczyło się załatwiać wyłącznie na spacerze. Nauka tego zachowania, jak i inne elementy szkolenia psa wymagają odpowiedniego podejścia.
Jakie macie sposoby na sprawne i szybkie nauczenie psa czystości?

Zanim coś napiszesz: Poszukaj czy inni już tego nie napisali|Poszukaj w FAQ|Zadbaj o jakość postów
Pisanie dostępne dla zarejestrowanych Miłośników Piesków
Ganutka
Rekrut
rangi
Informacja o Użytkowniku

Re: Uczymy szczenię czystości, ale jak?

Jeśli szczenię u hodowcy było nauczone załatwiać się na podkład, nie musimy się tak bardzo spieszyć bo dywan suchy big_smile
Na początku jest dużo biegania z małym przyjacielem, po każdym spaniu, jedzeniu, zabawie biegniemy na dwór i czekamy aż pupil zrobi to siusiu na zewnątrz.
Z doświadczenia i z przekazów między pokoleniowych wiem, że szczenięta chętniej załatwiają się w trawie sięgającej do brzucha.
Jeśli przyłapiemy maluszka na przygotowywaniu się do zbrodni natychmiast na dwór i siedzimy tak aż do rozwiązania. Za każde załatwienie się na podwórku nagroda w postaci smakołyka, zabawki lub pieszczot zależnie od psa. Tu liczy się nasza determinacja i konsekwencja.
Niektóre szczenięta szybciej załapują o co w tym całym bieganiu chodzi, niektóre później.

Papka
Zaczyna
Informacja o Użytkowniku

Nawiązując do przedmówcy to oprócz tych czynności, jeśli ktoś ma dom i działkę należy gromadzić w jednym miejscu odchody, aby pies tam szedł za węchem i załatwiał się.

Pysia
Rekrut
rangi
Informacja o Użytkowniku

Ganutka bardzo dobrze opisała, jak nauczyć szczeniaka załatwiania się na dworze. Po prostu konsekwencja i cierpliwość. I pochwały smile

Ganutka
Rekrut
rangi
Informacja o Użytkowniku

Papka napisał/a:

Nawiązując do przedmówcy to oprócz tych czynności, jeśli ktoś ma dom i działkę należy gromadzić w jednym miejscu odchody, aby pies tam szedł za węchem i załatwiał się.
To nie zawsze działa, zwierzak mimo znoszenia przez nas w jedno miejsce kupek może robić je w innym miejscu. Sądzę, że po prostu trzeba nauczyć psa, aby załatwiał się w tym konkretnym miejscu niż zdawać się na węch, instynkt? Sama nie wiem jak to nazwać.

W kojcu psy zazwyczaj załatwiają się w określonym miejscu, ale kojec jest jednak mniejszy niż ogródek.

Moje psy mają kilka ulubionych miejsc do załatwiania i bynajmniej nie jest to spowodowane znoszeniem tam ich odchodów.

Aglaonike
Zaczyna
Informacja o Użytkowniku

Tak jak napisała Ganutka: cierpliwością, konsekwencją i pochwałami.

To wymaga przez parę tygodni żelaznej dyscypliny od nas samych, ale warto.
Ja sama mojego szczeniaczka przyuczam do czystości wychodząc z nim na dwór po każdym spaniu, jedzeniu i dłuższej aktywności, średnio co 2-2,5 godziny (z zegarkiem na ręku). Rano pierwsze co robię to 6,30 z psiakiem na dwór, wieczorne ostatnie wyjście ma miejsce ok.24.00. Ponad to, mam w domu w jednym miejscu gazety, które zmieniam codziennie, ale jedną starą zawsze zostawiam - Dido w nocy siusiu załatwia właśnie tam (z kupkami różnie bywa tongue).

Przy poprzednim piesku, kiedy już nauczył się sygnalizować potrzeby wychodziłam także w nocy (przeważnie ok. 4-5) kiedy dawał znać o potrzebie.

Zdecydowanie nie wolno krzyczeć i karać szczeniaka za załatwienie potrzeby w domu!

z Pobierowa FC
Zaczyna
Informacja o Użytkowniku

Z Chow Chow jest troszkę inaczej. One bardzo szybko uczą się czystości.  Taka jest ich natura - czyścioszki. Chyba nawet 3 razy nie muszę ,,wysadzić'' maluszka na podkład by sam pojął do czego podkład służy. Kojec z miotem mam ustawiony w sypialni. Przy sypialni jest łazienka, w której również wykładam podkłady. Z czasem podkłady są już tylko w łazience. Gdy szczenięta są już na tyle duże by mogły zaczynać załatwiać się na dworze, jeden z podkładów wychodzi z nami na ogród. Zazwyczaj po takim spacerku już nie muszę wynosić podkładów na trawkę. Maluszki same stają pod drzwiami czekając na wyjście. W nowym domku proszę by  malce przez jakiś czas  miały rozkładane podkłady. Jednak zazwyczaj częste wychodzenie wystarcza.
Nie popieram nauki sikania na gazety, bo kiedyś kupiłam psa tak nauczonego. Oberwała kanapa, gdy ja gazetę odłożyłam na chwilkę.

kubi
Zaczyna
Informacja o Użytkowniku

Jeżeli chcecie nauczyć tego typu rzeczy swojego psa to mogę Wam polecić fajny i tani kurs tresury na DVD:
"TRESURA PSA  - Mój czworonożny przyjaciel"
Z pewnością wam pomoże smile

Passion Dog
Rekrut
rangi
Informacja o Użytkowniku

Aglaonike, jak ktoś krzyczy za już zastane to co najwyżej następnym razem lepiej poszuka "niespodzianki' -))) Można krzyknąć jakieś "Fe", gdy widzimy, że maluch się zabiera "do dzieła" by przerwał i wtedy na dwór a tam nasz zachwyt nad mało zachwycającą pozostałościązadowolony I Za jakiś czas mamy spokój - nasz podopieczny woli być chwalony niż ganiony, jak chyba każdy z nas.

Informacje forum

Informacje o Użytkownikach:   Najnowszy Użytkownik :  TAG  
Wątek
Nowy
Zamknięty
Wątek
Nowy
Zamknięty
Przyklejony
Aktywny
Nowy/Aktywny
Przyklejony
Aktywny
Nowy/Aktywny
New/Closed
Nowy przyklejony
Closed/Active
Nowy/Zamknięty
Nowy przyklejony
Zamknięty/Aktywny
Aktywny/Przyklejony
Przyklejony/Zamknięty
Sticky Active Locked
Aktywny/Przyklejony
Przyklejony/Zamknięty
Przyklejony/Aktywny/Zamknięty

Przekaż nam swoje uwagi, sugestie, opinie pomocne w ulepszeniu aktualnie przeglądanej strony.

Facebook Twitter Kanał RSS o psach i szczeniętach
  • Podoba się, :) poleć znajomym na:

Kanał RSS: Kanał RSS
Mapa z ogłoszeniami o psach